Se den dramatiska kometlandningen

2015-11-13 15:36  
Här en är rekonstruktion av Philaes första markkontakt med kometen 67P/Tjurumov-Gerasimenko . Foto: EsA

I en video har Philaes landning på kometen 67P/Tjurumov-Gerasimenko för ett år sedan rekonstruerats.

För ett år sedan 12 november landade till slut Philae på kometen som den varit på väg till i över tio år. Den skickades iväg från sonden Rosetta och sjönk under sju timmar mot sitt mål kometen 67P/Tjurumov-Gerasimenko där den tog mark men studsade sedan upp igen och tumlade runt i nästan två timmar innan den slutligen landade.

Nu har den europeiska rymdorganisationen ESA rekonstruerat hela landningen i en animerad video som bättre än alla ord beskriver dramatiken och den tur som till slut gjorde kometbesöket till en vetenskaplig framgång.

Grundmaterialet för att göra videon som tagit nästan ett år är analyserna av de data som samlades in från olika instrument och sensorer på Philae. Främsta skälet till att producera videon är att ge forskarna förståelse för vad som egentligen hände, skriver ESA. En kunskap som bland annat kan användas för att ge information om kometens sammansättning och struktur.

Jan Melin

Mer om: Komet Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer