Se de leviterande dropparna

2012-09-20 13:03  

Med hjälp av ljud kan vätskedroppar sväva fritt i luften. Tekniken ska användas för att tillverka mer effektiva läkemedel.

Forskaren Chris Menmore trycker fram några vätskedroppar från en sprutnål rakt ut i fria luften. Men dropparna faller inte ner utan svävar fritt.

Videodemonstrationen av detta ”trick” kommer från amerikanska energidepartementets Argonne National Laboratory som ska utveckla tekniken för att tillverka läkemedel.

De leviterande dropparna hålls på plats mellan två motriktade högtalare som kalibreras för att skapa en stående ljudvåg vid en frekvens av omkring 22 kHz.

Genom att avpassa ljudvolymen till rätt nivå motverkas den gravitaion som vill få dropparna på fall.

Forskarna hoppas kunna använda levitationen för att framställa lösningar utan att orsaka kristallisation.

– De flesta läkemedel på marknaden har en kritsallin struktur vilket gör att de inte kan absorberas fullt ut av kroppen. Därför kan de inte användas på ett optimalt sätt, säger utvecklingschefen Yash Vaishnav i ett pressmeddelande fråm Argonne National Laboratory.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer