Se bygget av fusionsreaktorn

2014-06-16 13:56  
Bygget av fusionsreaktorn Wendelstein 7-X påbörjades 2005 och nästa år ska den testas för första gången.. Foto: IPP

Bilder som tagits under nio år vid bygget av fusionsrektorn Wendelstein 7-X har mixats ihop till en video på tre minuter.

Nästa år ska fusionsreaktorn Wendelstein 7-X som byggts vid Max-Planck-institutet för plasmafysik i Tyskland köras igång. Bygget påbörjades 2005 och har hela tiden dokumenterats i bild. Nu har en del av dessa bilder satts samman till en video som komprimerar bygget till tre minuter. Reaktorn är den största i världen av typ Stellator där det magnetiska fältet alstras utifrån till skillnad mot Tokamakreaktorn där magnetfältet alstras inne i kärnan. En annan skillnad är att Tokamak arbetar i pulser medan Stellatorn klarar kontinuerlig drift och den tyska reaktorn planeras att köras i sessioner på 30 minuter.

Wendelstein är inte avsedd för kommersiell energiproduktion utan är en ren forskningsreaktor vars syfte bland annat är är att visa att en framtida fusionskraftsanläggning just kan arbeta kontinuerligt. Related content

Jan Melin

Mer om: Fusionsreaktor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer