Se bensinmotorn av plast

2015-04-07 09:45  
Delar av cylindern i bensinmotorn är tillverkade av plast. Foto: Fraunhofer

Delar av bensinmotorns cylinderblock kan nu tillverkas av plast vilket sänker vikt och bränsleförbrukning.

I jakten på att sänka bilarnas vikt är det nu dags att fokusera på motorn där många delar är tillverkad av aluminium.

Men nu har forskare vid tyska Fraunhofer lyckats tillverka ett cylinderblock som delvis är tillverkat av gjutbar glasfiberförstärkt plast, skriver forskningsinstitutet i ett pressmeddelande.

Det har lett till ett cylinderblock där vikten är reducerad med 20 procent jämfört med en aluminiumkonstruktion.

Vid sidan av att motorn blir lättare drar den även mindre bränsle, blir tystare och avger mindre värme. Tillverkningsprocessen passar även för massproduktion och priset uppges bli ungefär det samma som för ett cylinderblock av aluminium.

En väsentlig del som fortfarande måste vara av metall är cylinderfodret men mycket av cylinderns hölje är tillverkat av det nya materialet.

Problem som forskarna lyckat lösa är att få plasten att fästa väl vid metall och även få samma värmeutvidgning. Plastmaterialet är även hårt och motståndskraftigt mot olja, bensin och glykol.

För att testa tekniken har de tyska forskarna tillverkat en encylindrig bensinmotor som ska demonstreras vid den kommande Hannovermässan i april.

Nästa steg blir att bygga en flercylindrig motor där även vevaxellagren tillverkas av plastkomponenter.

Jan Melin

Mer om: Bilmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer