Se BASE-hoppet från Mount Everest

2013-05-31 15:58  
Här flyger Valery Rozov iväg nedanför toppen av Mount Everest i världens hittills högsta BASE-jump. Foto: Red Bull

En rysk BASE-hoppare har satt nytt världsrekord. Han hoppade från sluttningen av Mount Everest och landade på en glaciär i Tibet.

I BASE-hoppning dyker man ut i en speciell flygdräkt från en plats med markkontakt  och landar efter flygturen med fallskärm.

Nu har ryssen Valery Rozov satt nytt höjdrekord i denna extremsport. Från en höjd på 7 220 meter från sluttningen av Mount Everest flög han iväg och nådde hastigheten 200 km/h under det minutlånga friflyget som följdes av en landning med fallskärm på Rongbukglaciären i Tibet som ligger 5 950 meter över havet.

Enligt The Telegraph har Valery Rozov förberett sitt rekordhopp i två år där mycket tid lades ner på att utveckla en ny flygdräkt.

På plats i Himalaya där Rozov tillbringade tre veckor fick han och kamerateamet hjälp av fyra sherpas. Från baslägret som upprättades tog det fyra dagars klättring att nå startplatsen, skriver The Telegraph.

Det mest kritiska momentet var starten där den tunna luften gjorde att det tog lång tid att övergå till flygning efter det inledande frifallet.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/uAfYbzL90Mo?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer