Scania testar trådlös bussladdning

2014-12-18 08:42  
På sex minuter ska bussen i Södertälje kunna laddas för att köra hela sin tur. Foto: Scania

En buss i Södertälje ska förses med induktiv batteriladdning.

Scania säger sig bli först i Sverige med att testa en buss i kommersiell drift som laddas trådlöst. En hållplats i Södertälje förses med en laddstation där elslingor i vägbanan överför energi via induktion till en mottagare i bussgolvet som laddar bussens batteri och driver motorn.

På omkring sex minuter ska laddhybridbussen få tillräckligt med energi för att klara hela linjesträckningen, skriver Scania i ett pressmeddelande.

Projektet drivs av forskningslabbet Integrated Transport Laboratory, ITRL, där KTH och Scania samarbetar om utveckling av teknik för överföring av elenergi till fordon.

- Huvudsyftet med fältprovet är att utvärdera tekniken i verklig drift och ett första steg mot prov av helt elektrifierade vägar där elfordon tar upp energi från vägbanan, säger Nils-Gunnar Vågstedt som är chef för Scanias hybridutveckling.

Enligt Scania kan en flotta på 2 000 eldrivna bussar spara 50 miljoner liter bränsle per år.

Försöket i Södertälje är planerat för start i juni 2016.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer