Satelliterna Mango och Tango redo för himlafärd

2010-05-18 09:40  

Nu har tvillingsatelliterna Mango och Tango påbörjat sin himlafärd. Visserligen bara ombord på ett ryskt fraktflygplan, än så länge. Den 15 juni bär det av ut i rymden från den ryska uppskjutningsplatsen Yasny.

Klockan ett i natt lättade det ryska planet från flygfältet i Örebro med destination Ryssland. Ombord finns Prisma, dubbelsatelliten som även kallas Mango och Tango, samt instrument, miljövänligt raketbränsle och tekniker från Rymdbolaget. En av dem är projektledaren Staffan Persson:

- Avfärden har dragit ut på tiden på grund av byråkratiska problem i Ryssland, säger han.

Meningen vara att den formationsflygande dubbelsatelliten skulle sänts upp i rymden den 6 april. Även det ett datum som senarelagts ett flertal gånger. Men den här gången är Staffan Persson tämligen säker på att himlafärden blir av.

Under de närmaste tre veckorna ska de svenska satellitbyggarna färdigställa satelliten för avfärd ombord på en gammal rysk interkontinental missil.

En vecka före uppskjutningen åker den svenska gruppen hem. Då tar ryssarna över och monterar den svenska satelliten, tillsammans med den franska klimatforskningssatelliten Picard, i noskonen på den civila Dnepr-raketen.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer