Satellit fotograferade<br></br> Obamas folkfest

2009-01-21 11:27  
Högtiden när Barack Obama blev USA:s president fotograferades från rymden. Foto: GeoEye

Ceremonin när Barack Obama installerades som USA:s president fångades på en tydlig satellitbild. Kameran ska främst användas för bilder till Google Earth.

När Barack Obama svors in som USA:s 44:e president 20 januari fanns upp till två miljoner människor församlade på gator och torg i Washington.

Och de flesta finns nu förevigade på en enda bild. Inte med så stor upplösning att var och en kan identifieras, men i alla fall…

Bilden är tagen av satelliten Geo Eye-1 på 68 mils höjd över staden när den rusade fram med en fart på 27 000 km/h.

Den bild som nu finns officiellt publicerad har en upplösning på 50 centimeter och består av drygt fyra miljoner bildpunkter.

Men kameran ombord på fotosatelliten tog faktiskt ännu bättre bilder med en upplösning på 41 centimeter. De bilderna får dock inte publiceras på grund av amerikanska exportrestriktioner.

Geo Eye-1 skickades upp 6 september 2008 och sägs ha högst bildupplösning av alla kommersiella satelliter. Den håller nu på att slutjusteras för att inom några veckor börja producera bilder till främst Google som har ensamrätt att visa bilderna online på exempelvis Google Earth och Google Maps.

Jan Melin

Mer om: Geo Eye Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer