Sändare i skolväskan<br></br>gör bilförare alerta

2007-09-11 23:00  
Foto: Colourbox

Blinkande ljus som varnar för barn kan minska risken för olyckor vid busshållplatser.

- Ett system som varnar i realtid blir mycket effektivare än ett som inte gör det.

Det säger Henrik Linell på företaget Amparo Solutions. Med realtid menar han att bilförarens uppmärksamhet bara påkallas när det finns något att varna för.

Företagets lösning, döpt till Amparo SeeMe, bygger på radioteknik. Alla barn som använder en busshållplats får en liten radiosändare som stoppas i skolväskan. Och över det vägmärke som varnar för barn placeras en radiomottagare som också är försedd med två gula blixtljus.

Ljusen blinkar bara när det finns barn i närheten. För att undvika att en tappad sändare slår på ljusen har de en rörelsedetektor inbyggd.

- Radiosändaren aktiveras bara så länge den rör sig, inte om den ligger still, säger Leon Nilsson påAmparo.

Tack vare att varje sändare är försedd med ett unikt id-nummer förhindras dessutom bus, där en sändare skulle kunna hängas upp i en trädgren.

- När en sändare funnits inom mottagarens räckvidd för länge kommer basstationen inte att låta den aktivera ljusen längre. Inte förrän den varit utanför räckvidden och sen kommit tillbaka igen kommer just den sändaren slå på ljussignalerna, säger Henrik Linell.

Under våren visade Amparo Solutions upp sin teknik för första gången, men företaget har redan fått ett par kommuner som kunder. Eslöv, Hagfors, Örnsköldsvik och Danderyd är några av kunderna.

- Och vi har ännu fler på väg in under hösten, säger Henrik Linell.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer