Samsungs nya vikbara telefoner vattentåliga och i “starkaste aluminiumet”

2021-08-12 14:33  

Nya telefoner med vikbar skärm och en uppdaterad version av smartklockan Galaxy Watch, med förändrat gränssnitt. Det är några av nyheterna från Samsungs senaste prylsläpp.

Samsung kallar sina färskaste mobilmodeller, Galaxy Flip 3 5G och Galaxy Fold3 5G, för ”tredje generationens telefoner med vikbar skärm”. Bolaget framhäver att det är ”nästa kapitel inom mobil innovation”. Finns det fog för påståendet?

Döm själva. Tittar vi närmare på specifikationerna som släpptes i samband med onsdagens event hittar vi bland annat denna info:

 • Telefonerna ska vara de första som är utrustade med IPX8-vattentålighet. Det betyder att telefonerna har klarat av att sänkas ned i 1,5 meters djupt sötvatten under 30 minuter. De ska också vara byggda med ”det starkaste aluminiumet” som någonsin har använts i en smart telefon, vilket tillsammans med det kemiskt förstärkta gorillaglaset ska skydda mobilerna mot både repor och fall. Telefonerna har även en skyddsfilm gjord av pet-plast som ska göra skärmen mer tålig.

Galaxy Z Fold 3 med stöd för S-pen

 • Galaxy Z Fold 3 5G utlovas vara en ”kraftfull enhet för den som vill kombinera produktivitet med underhållning”. Den har en 7,6 tums Infinity Flex-skärm (2208 x 1768) och huvudskärmen har stöd för S Pen, som dock inte följer med. Skärmen är 29 procent ljusare än Galaxy Fold 2, och ska samtidigt förbruka mindre energi.  Båda mobilens skärmar har fått en förhöjd uppdateringsfrekvens med 120 bilder per sekund. 
 • Mobilen drivs av Qualcomms Snapdragon 888, har stöd för 5G och finns med upp till 512 GB:s lagring. Batteriet är på 4 400 mAh, och har stöd för snabbladdning och trådlös laddning.
 • Selfiekameran på 4 megapixel är dold och det finns därför inget kamerahål i huvudskärmen. Den selfiekamera som finns i anslutning till den yttre skärmen är på 10 megapixlar. Kameran på baksidan är egentligen tre stycken på 12 megapixlar var, en huvudkamera, en vidvinkel och en televariant med två gångers optisk zoom. 

Galaxy Z Flip ryms i fickan

 • Galaxy Z Flip 3 5G har en större yttre skärm än sin föregångare. Den ligger på 1,9 tum. Det gör det bland annat möjligt att visa aviseringar och annat kortfattat innehåll som widgets utan att öppna telefonen. Även Samsung Pay är tillgängligt på denna skärm. Samtidigt ska telefonen vara så pass liten att den ryms i fickan, och ha fått förbättrade kamerafunktioner. Användarna ska bland annat kunna snabbt ta foton utan att behöva vika upp skärmen. 
 • Skärmen på insidan är 6,7 tum stor och har 120 hertz uppdatering. 
 • Till skillnad från sin nya systermodell saknar den stöd för S-pen, men drivs också av Snapdragon 888-chipet. 
 • Telefonen är utrustad med en selfiekamera på 10 megapixel och två huvudkameror, som ger användarna möjlighet att ta bilder med vidvinkel. Optisk zoom saknas.

Båda telefonerna lanseras officiellt den 27 augusti. Galaxy Z Fold 3 kommer att kosta från 19 490 kronor och Galaxy Z Flip 3 från 11 490 kronor. 

 

Nya brusreducerande lurar

Samsungs nya hörlurar Galaxy Buds 2 ska vara bolagets minsta och lättaste hittills. Brusreduceringen ska kunna reducera bakgrundsljud med upp till 98 procent. 

Rekommenderat pris för Galaxy Bud 2 är 1 590 kronor.

 

Smarta klockor med nytt gränsnitt

Samsung lanserar också två nya modeller smarta klockor: Galaxy Watch 4 och Galaxy Watch 4 Classic. Det blir de första som utrustas med ett nytt gränssnitt som kallas Wear OS och är byggt i samarbete med Google. 

 • Galaxy Watch 4 är gjord i aluminium och Galaxy Watch 4 Classic är gjord i rostfritt stål. Den senare är också utrustad med en boettring som du kan rotera för att styra klockans gränssnitt.
 • Galaxy Watch 4 har utrustats med ett nytt chip som driver tre hälsosensorer. Pulsmätning, EKG och mätning av kroppssammansättning ingår. Alla detta ska göra det möjligt för användarna att mäta sådant som blodtryck, hjärtrytm, syremättnad i blodet, basal ämnesomsättning och andel kroppsfett.
 • Appar som är kompatibla med de smarta klockorna ska numera kunna installeras automatiskt när de laddas ner på din telefon. Även inställningar som stör ej, alarm och blockerade samtal ska kunna synkroniseras direkt.
 • Batteritiden för de nya smarta klockorna är upp till 40 timmar. Det tar 30 minuter att ladda batteriet för att få 10 timmars batteri. 
 • Galaxy Watch 4 är gjord i aluminium och Galaxy Watch 4 Classic är gjord i rostfritt stål. Den senare är också utrustad med en boettring som du kan rotera för att styra klockans gränssnitt.

Klockorna ska vara tillgängliga i butik från den 27 augusti. 

Priset för en Galaxy Watch 4 Classic börjar från 3 790 kronor, och för en Galaxy Watch 4 kostar från 2 790 kronor.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer