Samsungs nya skärm går att vika som ett s

2021-05-18 12:50  

Framtiden för vik- och rullbara skärmar är omdiskuterad, och några som verkar tro på tekniken är Samsung. Den koreanska techjätten visar upp flera nya skärmar som går att fälla ut på olika sätt.

Det är två nyheter från Samsung Display, den enhet inom Samsung som producerar skärmar både åt företagets egna produkter och andra, som fått många att höja på ögonbrynen. Det handlar dels om en mindre vikbar ”S-skärm”, dels om en 17 tum stor vikbar skärm.

Den första nyheten är en skärm som kan rullas ut åt två håll, kallad ”S-foldable” av företaget då den viks ut som ett S. Den blir då bli 7,2 tum stor och liknar skärmen hos Galaxy Z Fold 2, fast den går att rulla åt ett håll till. Hopvikt blir den stor som en smartphone, utrullad mer som en surfplatta.

Läs mer: Test: Teknik från Titanics tid får Airtag att kännas som magi

Kan fälla ut skärmen med en knapp

Den andra skärmen är betydligt större, 17 tum, men går att vika ihop till något som mer liknar en surfplatta i storlek. Stor skärm och platta i ett, alltså.

Samtidigt presenterades ytterligare två nyheter: en mobiltelefonskärm som går att fälla ut genom att trycka på en knapp, och en laptopskärm där webbkameran placeras mellan skärmen och tangentbordet. Detta för att få en större skärm. Den som har övat upp sin koreanska kan läsa pressmeddelandet från bolaget här.

Läs mer: Nya 5g-Xperia filmar i 4k – 120 bilder per sekund

Kunde rullas ihop som ett papper

Utvecklingen har varit i gång ett tag – redan i början av 2018 tilldelades Samsung ett patent på en skärm som skulle kunna rullas ihop likt ett papper.

Ett annat koreanskt techbolag som satsat på utfällbara skärmar är LG, som för några månader sedan visade en mobiltelefon vars skärm kan fällas ut och bli betydligt större. Sedan dess har LG dock lämnat mobiltelefonvärlden helt.

Henning Eklund

Mer om: Samsung LG

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer