Samsungs mikro-led-tv på 110 tum har inga skärmkanter

2020-12-11 10:39  
Foto: Samsung

110 tum kan låta stort för en tv, men allt är som bekant relativt. För Samsungs senaste modell är en av de minsta företaget lyckats göra med mikro-led-teknik.

Det vore en överdrift att påstå att Samsung hamnat på efterkälken de senaste åren, de räknas trots allt som världens största tv-tillverkare. Men deras satsning på bakgrundsbelysta lcd-tv-apparater med den egna qled-tekniken har aldrig riktigt kunnat matcha den svärta och kontrast man får med rivalen LG:s oled-skärmar. För att inte tala om att en oled-tv kan vara papperstunn (med undantag för den del av chassit som rymmer anslutningsportar och processorer).

Kort sagt: den som inte väljer en oled i dag gör det förmodligen av ekonomiska skäl.

Samsungs svar på detta är mikro-led. Men i stället för att använda ett organiskt material (oled står för organisk ljus-emitterande diod) bestående av kolbaserade plastfilmer belyses varje pixel med en mikroskopisk led-lampa. I allt väsentligt får man samma resultat som med oled. Om man ska använda den här tekniken för tv-skärmar som ska stå i folks vardagsrum kan storleken på en led-lampa behöva vara under 100 mikrometer.

Samsung har aldrig varit förtjusta i oled-teknikens förhållandevis låga ljusstyrka och sämre hållbarhet. Båda dessa tillkortakommanden försvinner med mikro-led.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Guide – Framtidens tv

Samsung har redan fått mycket uppmärksamhet för den modell företaget döpt till The Wall, som i en variant mäter 219 tum. Men 110-tumsskärmen, som rätt och slätt kallas Samsung Microled TV, är den första som ska säljas utan behov av specialinstallation. Det är en 4k-modell som redan nu går att förhandsboka i Sydkorea, och den kommer att släppas globalt under första kvartalet 2021.

Inte för att särskilt många kommer att ha råd med den. Samsung Microled TV har en prislapp på 170 miljoner won, vilket motsvarar drygt 1,3 miljoner kronor. Men om historien lärt oss något är det att priserna för den här tekniken kommer att sjunka dramatiskt på kort tid.

Kan byggas i moduler

En häftig sak som blir möjlig med mikro-led-teknik är att skärmarna kan byggas i moduler. När Ny Teknik talade med Magnus Nilsson, som är teknisk produktchef för tv på Samsung i Norden, berättade han att man kan tänka på framtidens tv som kakelplattor.

– Jag kan se en framtid där en hel vägg är en display. Då kan man visa tv på ett ställe, och något annat i bakgrunden. Det blir som en datorskärm, du sitter sällan med ett fönster på helskärm utan har mejlen och ordbehandlare uppe samtidigt. Får tv:n tillräckligt mycket yta går det att börja använda den mer fritt, sa han då.

Läs mer: Test: ”8k-tv från Samsung är maffig – men knappast värd besväret”

Det är inte bara mikro-led-tekniken som gör 110-tummaren spektakulär. Den har ett screen-to-body-förhållande på 99,99 procent och därmed i praktiken inga skärmkanter. Dessutom sägs den erbjuda 5.1-surroundljud som ska få tv-tittaren att ”tappa andan”.

Samsung har tidigare visat en 75-tumsmodell med mikro-led på elektronikmässan CES, men den var vid det tillfället enbart en prototyp.

Peter Ottsjö

Mer om: Samsung mikro-led

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer