Samsung ökar kapaciteten med nytt superbatteri

2017-11-27 15:00  
Kommer Samsungs nya batterier revolutionera marknaden? Foto: TT

Med hjälp av grafen ska Samsung öka kapaciteten i sina batterier med 45 procent.

Den sydkoreanska teknikjätten Samsung påstår sig ha nått stora framsteg med mobilbatterier.

Deras utvecklingsavdelning sägs ha utvecklat en ny batteriteknik som höjer kapaciteten i litiumjonbatterier med 45 procent. Dessutom ska det gå fem gånger snabbare att ladda telefonen mot dagens standard, uppger Samsung. Rapporten går att läsa här.

Dagens batterier tar runt en timme att ladda fullt. Enligt Samsung tar det bara tolv minuter att ladda batteriet som använder grafen.

Läs mer:

Läs mer: Lista: Grafen kan ersätta sällsynta metaller

Forskargruppen upptäckte en mekanism för att använda kiseldioxid till att syntetisera grafen. De använde sedan dessa ”grafenbollar” som material för anod och katod på litiumjonbatterier. Grafen är ett mycket ledande och hållbart material. Därför är det många forskare som tittar på metoder för olika tillämpningar av materialet.

När batteriet kan massproduceras är ännu oklart – men om det görs så innebär det en milstolpe för branschen. Samsung har tagit patent på tekniken i USA och Sydkorea.

Litiumjonbatterierna kommersialiserades tidigt 1990-tal och har varit standard i elektroniska apparater sedan dess. Men många ser att tekniken nått sina begränsningar och letar nu därför efter alternativa källor.

Viktor Krylmark

Mer om: Samsung Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer