Salt ger solkraft på natten

2015-10-22 13:46  

Med salt som värms upp av solen kan kraftverket producera elektricitet även när det är mörkt.

Ett problem med solkraft är att den bara finns tillgänglig under dagen. Men nu finns ett solvärmeverk i Nevada som kan producera el praktiskt taget dygnet runt. Det påminner om kraftverket Ivanpah som ligger i Kalifornien och är delfinansierat av Google. Där reflekteras solljuset från 347 000 speglar mot en solfångare på ett 135 meter högt torn där värmen tas tillvara för att generera den vattenånga som driver elturbinerna.

Men i det nya kraftverket Crescent Dunes i Nevada på 110 MW används det reflekterade solljuset från 17 000 speglar i stället för att hetta upp en saltlösning till 566 grader Celsius som sparas i en tank. Värmen från den används sedan för att hetta upp vatten till ånga som driver en elturbin. Enligt Solar Reserve som byggt kraftverket kan då el produceras i upp till tio timmar efter solnedgången.

-När elnätet vill ha 110 MW kan vi leverera det utan variationer, säger Solar Reseves vd Kevin Smith till IEEE Spectrum.

Elpriset från det nya kraftverket beräknas bli omkring motsvarande 1 600 kronor per MWh då statliga subventioner räknas in. Men Solar Reserve projekterar även ett liknande kraftverk i Sydafrika på 100 MW där elpriset blir 1 000 kronor per MWh utan subventioner.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer