Populärteknik

Salt ger solkraft på natten

Under dagen reflekteras solljuset mot en solfångare där salt hettas upp. Det varma saltet kan sparas till natten och då värma vatten till ånga som driver en elgenerator. Foto: SolarReserve
Solen reflekteras från17 000 speglar mot solfångaren som värmer upp en saltlösning. Foto: SolarReserve

Med salt som värms upp av solen kan kraftverket producera elektricitet även när det är mörkt.

Publicerad

Ett problem med solkraft är att den bara finns tillgänglig under dagen. Men nu finns ett solvärmeverk i Nevada som kan producera el praktiskt taget dygnet runt. Det påminner om kraftverket Ivanpah som ligger i Kalifornien och är delfinansierat av Google. Där reflekteras solljuset från 347 000 speglar mot en solfångare på ett 135 meter högt torn där värmen tas tillvara för att generera den vattenånga som driver elturbinerna.

Men i det nya kraftverket Crescent Dunes i Nevada på 110 MW används det reflekterade solljuset från 17 000 speglar i stället för att hetta upp en saltlösning till 566 grader Celsius som sparas i en tank. Värmen från den används sedan för att hetta upp vatten till ånga som driver en elturbin. Enligt Solar Reserve som byggt kraftverket kan då el produceras i upp till tio timmar efter solnedgången.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här