Sallad ersätter kopparledningar

2014-01-22 12:27  

En brittisk forskare experimenterar med växter som leder elektricitet.

I framtida elektroniska biohybridkretsar kan växter fungera som elektriska ledare. Det är utgångspunkten för experiment som gjorts av Andrew Adamatzky som är professor vid Unconventional Computing Centre vid University of The West England.

I tidigare forskningsprojekt har så kallade slemsvampar (slime mould) använts som elektriska ledare men de är ömtåliga, mycket beroende av omgivningen samt svåra att kontrollera och reglera, enligt rapporten "Towards Plant Wires".

I ett experiment fick en fyra dagar gammal salladsplanta fungera som ledare för en likström.

Några av resultaten blev att ledaren hade en hög brusfaktor och att utspänningen oscillerade en hel del.

Men forskningen går vidare och Andrew Adamatzky hoppas att den kan leda vidare till självväxande kretsar och växtbaserade elektroniska komponenter.

Han har även gjort försök där plantorna får växa efter förutbestämda mönster för att skapa en önskad ledningslayout. Enligt rapporten har de försöken ännu inte gett önskvärda resultat.

Jan Melin

Mer om: bioteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer