Sajten för dig som söker alternativ

2009-04-24 12:05  
Alternative To.

Du behöver ett program för att redigera fotografier, men har inte råd att köpa Photoshop. Vilka är alternativen? Svaret på det och andra programfrågor ger den nya svenska webbtjänsten AlternativeTo.

– För ett år sedan satt jag och skulle installera program på en ny dator. Jag var inte nöjd med det komprimeringsprogram jag använt tidigare, och började googla efter alternativ, säger Ola Johansson, som tillsammans med Markus Olausson utvecklat [AlternativeTo].

Men sökningen på Google gav inga bra resultat, och så uppstod idén till den nya sajten: En webbplats där man söker på program, och får upp en lista på värdiga ersättare.

– Det är för komplicerat att hitta de bra programmen på nätet idag. På sajter som download.com är det väldigt många program i varje kategori, även om de inte är direkta ersättare till varandra. Genom att göra varje program till en egen kategori gör vi det enklare att hitta de program som verkligen passar, säger Ola Johansson.

Att AlternativeTo dessutom fungerar över operativsystemens gränser tror han kommer att tilltala många användare. För den som skaffar en Mac efter många år med Windows kan det vara svårt att hitta ersättare till de gamla favoriterna. Hos AlternativeTo går det att hitta Mac-varianter av Windows-program och vice versa. Dessutom täcks också Linux och onlinetjänster. För framtiden finns eventuellt planer på att också lägga till program för mobiltelefoner.

Precis som många andra webbplatser bygger AlternativeTo till viss del på användarnas insats. Det är de som föreslår vilka program som ska finnas med, och det är också deras klick på ”Like”-knappen som avgör i vilken ordning programmen presenteras efter en sökning.

Sedan flera stora, internationella bloggar skrivit om AlternativeTo, där ibland [Lifehacker], har besökarna strömmat till.

– Vi har runt 10000 per dygn. Pengar tänker vi tjäna genom att annonser, några planer på att göra en betaltjänst finns inte i nuläget, säger Ola Johansson.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt