Så värmer termosen bäst

2014-05-15 06:35  

TEKNIKFRÅGAN. Hur påverkar termosens färg dryckens temperatur? Ny Tekniks läsare ger besked.

Läsarfråga:

Spelar det någon roll vilken färg termosen har för dess förmåga att hålla drycken varm?

Kaj Wågdahl

 

Läsarsvar:

Termosens färg på utsidan har nog mindre betydelse. Färgen är relaterat till våglängden av synligt ljus, det vill säga i storleksordningen 480 nanometer. Temperaturen på drycken i termosen leder till en våglängd på i storleksordningen 10 mikrometer, och då behöver inte värdet vara detsamma värde på emissiviteten (materialets förmåga att sända ut värme och ljus).

Den externa ytan på termosen har nog inte så stor inverkan. Eftersom ytan är i kontakt med luft, så kan konvektiv värmeöverföring ske till omgivande luft.

Det som är viktigare är i så fall emissiviteten på materialet inuti termosens vakuumdel. Ju lägre emissivitet, desto mindre värme överförs mellan inner- och ytterdelen av skalet via strålning. I vakuumdelen sker värmeöverföringen enbart via strålning eftersom det inte finns någon luft som kan överföra värmen via konvektion.

Sedan finns alltid den svaga delen i konstruktionen: flaskans topp. Eftersom skalen är sammansvetsade i toppen så kan värme ledas från innerskal till ytterskal. Även korken kan överföra värme.

Termisk ingenjör

 

Här hittar du fler läsarkommentarer.

 

Har du själv någon intrikat fråga du funderar på? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Charlotta von Schultz

Mer om: Teknikfrågan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer