Så var framtiden på 1800-talet

2016-11-17 09:20  
Doktor Crichtons apparat för att upptäcka världar utan atmosfär. Bild av konstnären Nick Simpson i hans projekt ”Bumforth Manor”, en fiktiv samling bortglömda fotografier från 1800-talet. Foto: Nick Simpson

Vad hade hänt med teknik och vetenskap om historien hade tagit en annan väg på 1800-talet? Den tanken är i fokus på Discoverymuseet i brittiska Newcastle.

Tänk om mycket av tekniken fortfarande skulle drivas av ångteknik, om förbränningsmotorn aldrig hade uppfunnits. Tänk kugghjul, fjädrar, kedjedrivna maskiner och hydraulisk kraft.

Steampunk är en blandning av teknik från 1800-talets industriella revolution och science fiction. Nära släkt är neo-viktorianismen, som använder estetiken från andra delen av 1800-talet i ett nutida tekniskt sammanhang.

De här två genrerna finns redan inom populärkultur som musik, film och konst. Nu flyttar de in på museum, när det tekniska museet Discovery Museum i Newcastle tar ett nytt grepp för att lyfta fram sina samlingar och teknikhistorien. Fem konstnärer och designer har bjudits in för att skapa utställningen ”Fabricating Histories”.

”De har tagit föremål från museets stora samlingar, och omtolkat dem ur ett nutida perspektiv”, skriver Claire Nally, utställningens kurator, i en presentation.

”Spåren av 1800-talets uppfinnare och pionjärer finns överallt omkring oss. Men med så många experiment, idéer och föreställningar som trängdes kunde historien ha sluntit på tangenterna och blivit väldigt annorlunda. Utställningen hyllar den här nästan- och kunde ha blivit-världen”, skriver museichefen Carolyn Ball.

En av konstnärerna, Doctor Geof, har tagit sig an en av museets stora attraktioner, den 34 meter långa Turbinia. Den byggdes 1894 i Newcastle av Charles Algernon Parsons som ett experiment för att visa den då nya tekniken med ångturbiner. Turbinia var då världens snabbaste båt, och kom upp i över 34 knop.

Läs mer:

Läs mer: Tre nya filmidéer efter Turing

Konstnären Phil Sayers ägnar sig i utställningen åt matematikern Ada Lovelace, som anses vara historiens första dataprogrammerare. Nick Simpson har skapat fotografiet av en brittisk upptäcktsresande, utrustad för att ge sig ut i rymden till planeter utan atmosfär – till synes på 1800-talet.

Utställningen pågår till den 21 maj 2017.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer