Så "suddar" du i din video

2016-02-01 14:48  
1. Välj ”Förbättringar” under ”Redigera” i listan där din egen video finns på Youtube. 2. Klicka på ”Effekter för oskärpa” och välj ”Anpassad oskärpa”. 3. Markera området som ska döljas och det avsnitt i videon som ska gälla för utsuddningen. Foto: Youtube

Nu kan man enkelt dölja rörliga föremål och personer i egna videor på Youtube.

Yotube har introducerat ett nytt verktyg i videoredigeraren för egna uppladdade videor.

På ett enkelt sätt markeras valfritt objekt i videon så blir det suddigt även när det rör sig. Syftet är att man ska kunna publicera videor där innehållet är viktigt men visar detaljer som bör döljas. Exempelvis nummerplåtarna på en bil eller människor som inte ska visas.

Wired påminner om att militärjuntan i Burma under den så kallade saffransrevolutionen 2007 letade bilder via nätet för att identifiera aktivister. Det samma gjorde iranska myndigheter för att hitta deltagare i demonstrationerna under den "gröna revolutionen" 2009.

Sedan tidigare finns en funktion i videoredigeraren som kan sudda ut ansikten men den är enligt Techxplore inte särskilt bra vilket Youtube erkände och sade sig arbeta med de förbättringar som nu presenterats.

Jan Melin

Mer om: Videoredigering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer