Så ska USA använda Microsoft Hololens 2 för att stridsträna soldater

2019-04-08 10:31  

Amerikanska soldater ska stridtränas med en specialanpassad version av ar-hjälmen Hololens 2. "Påminner om tv-spel", säger en CNBC-journalist som har testat tekniken.

I november stod det klart att Microsoft gick vinnande ur upphandlingsstriden om ett attraktivt kontrakt med USA:s försvar. Kontraktet, värt nästan 4,4 miljarder kronor, innebär att teknikjätten ska leverera en specialanpassad version av augmented reality-hjälmen Hololens 2 till försvaret.

Enligt dokumentation i upphandlingen ska ordern löpa över två år, och innebär sannolikt att över 100 000 exemplar av ar-hjälmen ska tas fram för militärt bruk. Affären har fått skarp kritik av Microsoft-anställda, vilket ledde till att teknikbolagets vd Satya Nadella nyligen gick ut i media för att försvara miljardkontraktet med Pentagon.

Läs mer: Amerikansk rymdmilitär ska vara på plats 2020

Nu har nyhetskanalen CNBC publicerat ett reportage som handlar om hur det amerikanska försvaret använder en tidig version av Hololens 2 för soldater. Det är första gången som en utomstående får en inblick i hur den nya militära tekniken ser ut – och vad den kan användas till.

Soldater kan se virtuellt hårkors

Försvarets variant av Hololens 2 kallas Integrated Visual Augmentation System (IVAS). Hjälmen är något lättare än den kommersiella varianten av Hololens 2, och dessutom utrustad med en ny värmekamera. CNBC- reportern Todd Haselton skriver att tekniken för tankarna till förstapersonskjutare, ett begrepp inom tv-spelsvärlden, där bildskärmen motsvarar spelkaraktärens synfält.

Läs mer: Forskare: Putins nya vapen bygger på gammal teknik

På ar-skärmen går det bland annat att se ett virtuellt hårkors som visar var soldaten siktar. Dessutom kan soldaten på en virtuell karta se sin position i förhållande till andra i samma förband. Värmekameran gör också att IVAS-systemet kan användas för att upptäcka fiender i mörker.

Ska inte bara användas i strid

Det amerikanska försvaret ser en stor potential i ar-tekniken. Målet är att inte bara använda IVA-systemet på slagfältet.

– Tekniken är inte enbart till för stridande förband, utan också i utbildning av soldater. Genom att samla in data kan vi exempelvis hjälpa soldaterna att förbättra träffsäkerheten, säger Ryan McCarthy från USA:s försvar till CNBC.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer