Så ska solplanet flyga runt jorden

2015-01-20 13:20  
Flygturen jorden runt startar från Abu Dhabi i februari/mars. Sammanlagt blir det 25 dygn i luften och tolv mellanlandningar innan målgången i juli/auguti 2015. Foto: Solar Impulse

Färdvägen för det soldrivna planet Solar Impulse har nu offentliggjorts

Om en dryg månad lyfter det soldrivna planet Solar Impulse från Abu Dhabi. Framför sig har piloten ett flygäventyr som ska ta honom jorden runt utan att förbruka en endaste droppe bränsle.

All energi kommer från 17 248 solceller på vingarna som driver fyra elmotorer som tillsammans ger 74 hästkrafter vilket ger en maxfart på 145 km/h och en högsta flyghöjd på 12 000 meter. Solcellerna laddar även det batteripaket med litiumbatterier som väger 633 kg och driver motorerna under natten när inte solen är framme.

Planet som ska användas är Solar Impulse 2 som är en vidareutveckling av det något mindre Solar Impulse 1 som premiärflögs 2009. Det planet har satt flera rekord. Bland annat varit i luften utan avbrott i 26 timmar vilket visade att en dags batteriladdning räcker för ett nattflyg.

Men den kommande flygningen ska göras i etapper där den ensamme piloten som längst är i luften omkring fem dygn utan avbrott.

Vid ett evenemang idag 20 januari i Abu Dahabi avslöjade projektets grundare Bertrand Piccard och piloten André Borschberg vilken rutt som väntar. Färden börjar med ett kort skutt till Muscat och sedan vidare till de två indiska städerna Ahmedabad och Varanasi. Sedan bär det vidare till Burma och två städer i Kina innan den långa färden över Stilla havet tar vid med landning på Hawaii. Därefter blir det stopp i tre städer i USA och från New York lyfter planet för atlantflygningen som avslutas på någon plats i södra Europa eller Nordafrika där sista benet till slutstationen Abu Dhabi påbörjas, skriver Solar Impulse i ett pressmeddelande.

Där planeras landningen ske i mitten av sommaren efter en sammanlagd flygsträcka på 35 000 kilometer under totalt 25 dygn i luften.

Jan Melin

Mer om: Solar Impulse

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer