Populärteknik

Så ska han korsa Engelska kanalen med sin flygande bräda

Franky Zapata vid en flyguppvisning i Schweiz 2017. Foto: Christian Merz/TT

110 år efter det första flygplanet korsade Engelska kanalen ska Franky Zapata försöka sig på samma färd men på en jetdriven hoverboard. Han bedömer chansen att lyckas till cirka 30 procent.

Publicerad

Skaparen av den jetdrivna hoverboarden, Flyboard Air, ska under torsdagen genomföra ett våghalsigt uppdrag. Franky Zapata ska nämligen korsa Engelska kanalen på sin flygande ståbräda med en topphastighet på 140 km/h. Färden ska gå mellan Sangatta på den franska sidan av kanalen till St Margaret´s Bay på den engelska. Om det går som planerat ska flygresan ta cirka 20 minuter. Fransmannen bedömer att det är 30 procents chans att uppdraget lyckas.

– Det är förverkligandet av en dröm men väldigt stressande, säger Zapata till den franska tidningen Le Parisien.

3 procent av kapaciteten uppvisad

Zapata visade upp Flyboard Air och sina flygkunskaper i Paris den 14 juli i samband med landets nationaldagsfirande. Då utnyttjades cirka 3 procent av farkostens kapacitet. För att korsa kanalen krävs att kapaciteten pressas till max.

Engelska kanalen en av världens mest trafikerade genomfartsleder med marin trafik. Franska sjöfartsmyndigheten rekommenderar Zapata att inte genomföra färden men säger samtidigt att de inte förbjuder den.

Däremot får han inte parkera ett skepp på den franska delen av kanalen. Ett skepp som enligt planen skulle användas för att landa på och fylla på med mer bränsle (jetbränsle). Nu tvingas Zapata genomföra flygningen med ett bränslestopp, men då på den engelska delen av kanalen.

– Det här gör utmaningen tio gånger svårare. Det är ett fullständigt godtyckligt och orimligt beslut, säger Zapata till Le Parisien.

Soldatbakgrund

Zapata har en bakgrund som soldat och är före detta mästare i jetski. Med sina ambitioner att bygga flygande brädor har han fått smeknamnet den flygande soldaten. Flyboard Air drivs av sex turbinmotorer. Han har tidigare angett att de ger 250 hästkrafter vardera, men då var det bara fyra motorer.

Läs mer:

2016 slog tog han plats i Guinness rekordbok när han lyckades flyga 2 252,4 meter med sin bräda på en höjd av 50 meter över havet. Zapatas team hävdar att det med Flyboard Air är möjligt att flyga på 3 000 meters höjd med en topphastighet på 190 km/h samt att den har funktioner för självkörning i tio minuter. För att stabilisera flygbrädan används en avancerad algoritm som både styr motorernas dragkraft och riktningen på deras utblås.

Att resan sker just den 25 juli är en hyllning till att det på dagen är 110 år sedan det första flygplanet korsade Engelska kanalen.