Så ska Amazon skydda sig mot drönarpirater

2017-01-04 11:03  
Amazons patent visar hur bolagets drönare ska kunna skydda sig mot luftangrepp. Foto: Amazon

Skjutvapen. Hackare. Pilbågar. När leveranserna flyttar upp i luften behöver Amazon hitta nya sätt att kunna freda sina värdefulla paket.

Under 2016 genomförde både 7-Eleven och Amazon sina första direkta drönarleveranser till kunders hem. I Amazons fall rörde det sig om en påse popcorn och en mediaspelare som skickades ut till ett hushåll i Cambridge i England.

I och med att framtidens leveransfordon – eller snarare farkoster – lämnar vägarna på marken kommer det att dyka upp helt nya hot, förutspår e-handelsföretaget.

En patentansökan som beviljades i mitten av december avslöjar hur Amazon vill kunna försvara sina leveransdrönare mot angripare.

Läs mer: Patent avslöjar Amazons flygande jättelager

Patenten beskriver två olika försvarslinjer. Det första utgörs av ett elektroniskt system som ska kunna upptäcka och skydda mot störsignaler och andra hacker-attacker, bland annat med hjälp av ett alternativt styrsystem ifall det primära har slagits ut. Drönarna ska också automatiskt kunna växla mellan kanaler på frekvensbanden för att hela tiden välja det som minst känsligt utstående försök att försöka störa radiokommunikationen, rapporterar PC Mag.

Om en hackare lyckas kapa en försändelse kan Amazon skicka ut en andra drönare till området som anropar ett backup-system för att på återta kontrollen över farkosten, och sedan guida den till en säker plats.

Men det är inte bara digitala hot som Amazon vill värna sina drönare från. Om farkosten träffas av en projektil – exempelvis från ett skjutvapen eller en pilbåge – ska leveransen bland annat kunnat skyddas av en slags airbag, en fallskärm eller säkerhetssystem som gör det möjligt för drönaren att använda autorotation för att nödlanda.¨

Läs mer: Amazons ai-assistent kallad till mordutredning

Även om kulan eller pilen inte träffar ska säkerhetssystemet kunna upptäcka att drönaren attackeras, och omedelbart skicka den till ett mer tryggt område för landning.

Det är fortfarande långt kvar innan Amazon och andra aktörer kommer kunna bedriva regelbundna drönarleveranser i större skala, vilket gör att det sannolikt dröjer länge innan vi får se dessa nya skyddsmekanismer på plats i riktiga drönare, om det någonsin sker.

Kalle Wiklund

Mer om: Amazon Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer