Så ser Super Mario ut – i 380000 bilder per sekund

2018-01-23 12:51  
The Slo-mo guys spelar inte bara Mario, de spelar in Mario också. Foto: The Slo-mo Guys

En höghastighetskamera och slow motion avslöjar hur tv-bilder egentligen ser ut.

Rörliga bilder är en illusion. I själva verket visas stillbilder ett visst antal gånger per sekund. Vid en viss tröskel uppfattar vår hjärna synintrycken som att bilden rör sig. Redan vid 24 bilder per sekund fungerar illusionen bra: det var just den hastighet som för omkring 90 år sedan blev en tidig standard för ljudfilmen.

Nu har Youtube-duon Gavin Free and Dan Gruchy – mer kända som The Slo-mo guys – visat hur spelet Super Mario Bros ritas upp upp på en gammal tjock-tv (som konstruerades med katodstrålerör). Free och Gruchy riktade sin uppmärksamhet – och sina dyra kameror – mot 60-hertzbilderna av det gamla Nintendo-spelet. På en sådan tv visas inte en hel bild åt gången, utan den ritas upp undan för undan.

Läs mer: Lista: Gamla minnen med historiska datorer

En av kamerorna som användes spelade in i 380000 bilder per sekund och återger resultatet i slow motion. Tempot är så lågt att vi kan se hur bilden ritas upp rad för rad, från vänster till höger.

Vill du pröva själv? Kamerorna som användes heter Phantom Flex and Phantom V2511. De kostar dock en slant.

Peter Ottsjö

Mer om: Super Mario

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer