Så scorar du bättre

2009-02-03 23:00  

Koreanska uppfinnare vill ta bort smågroparna från skalen på golfbollar. I stället ska ett mönster med skåror göra det lättare att få bollen i hål

Den koreanske forskaren Hae Cheon-Choi vid universitetet i Söul har sökt patent på en golfboll med ett mönster av skåror eller räfflor på ytan. De ska ersätta de smågropar, ”dimples”, som i?dag finns på bollskalen. Enligt uppfinnaren blir det då lättare att putta bollen i rätt riktning.

Dimplemönstret ser till att en golfboll går längre. Det river med sig ett tunt luftlager som skapar en lyftkraft , tack vare det spinn som bollen får vid utslaget. Men enligt Choi och hans kolleger kan groparna samtidigt orsaka missade puttar. Träffar man inte centrum på en grop, kan den sticka iväg i fel riktning, hävdar koreanerna enligt tidningen New Scientist.

Med det nya mönstret är större delen av bollens skal helt slätt, vilket ska minska sannolikheten för snedputtar.

Skåror i ytan på golfbollar är inte något nytt. När de första golfbollarna av gummi dök upp var de helt släta. Så småningom märkte spelarna att slitna bollar, med slagmärken och skåror, gick längre än de nya.

Tyvärr är det samma egenskaper som ger lyftkraft och extra längd i slagen som kan få bollen att gömma sig i snårskogen.

Erik Mellgren

Mer om: Golf Bolldesign

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer