Så plåtar du husdjur<br></br> som ett riktigt proffs

2009-05-19 12:26  
Stör inte med blixten, ta många bilder och gå ner på knä. Det är några tips för att bli en proffsig djurfotograf. Foto: Niklas Dahlin

Husdjuren är ett av amatörfotografernas favoritmotiv, men också ett av de svåraste. Ny Teknik visar greppen för att fånga våra bästa, lurvigaste vänner på bild. Även med en enkel digitalkamera.

Den amerikanska djurfotografen Li Ward är en mästare på att fånga främst sällskapsdjurens karaktär och skönhet med kameran.

I en blogg hos New York Times delar hon med sig av sina bästa tips där till och med de som använder en billig digitalkamera kan lära sig fotografera proffsigt.

1. Ta många bilder

Djur är till och med snabbare än småbarn. Det perfekta ansiktsuttrycket eller roliga posen försvinner på en tiondels sekund, så låt kameran gå i bildserieläge, och limma ögat vid sökaren.

2. Vänta ut dem

Djur – särskilt katter – har en spöklik observationsförmåga och är rädda om integriteten. I nio fall av tio vänder de baken till när fotografen lyfter kameran. Hundar brukar rusa fram och sätta nosen på kameralinsen. Ge inte upp, fortsätt spana genom kameran och vänta tills den lurviga fotomodellen ignorerar dig igen.

3. Bli ett djur

Naturliga djurbilder kräver ofta att du anpassar perspektivet. En katt lever 20 centimeter ovanför marken, så kanske måste du stå på knä eller ligga på golvet för att komma i rätt höjd. Tänk själv – skulle du vara mest till din fördel om du blev fotograferad från luftballong?

Testa alltså att byta ställning: på knä eller liggande för katt och små hundar, stående för hästar och stora hundar, på en trappstege för elefantporträtt. Giraffer kräver specialkunskaper.

4. Ta befälet över kameran

Husdjursbilder kräver ingen särskild utrustning, bara lite experimenterande. Utgå från en normal brännvidd, mellan 20 och 60mm i grova drag. Stor bländaröppning är ofta en fördel. Omkring f 2,8 och 1,4 fungerar bra. Dels är det är mörkare än man tror i vardagsrummet, dels gör ett kort skärpedjup att bakgrunder inomhus blir mindre störande. Bli inte blyg om din kamera bara har automatisk exponering: förlita dig i stället på punkt 1.

5. Blända inte dina vänner

Blixt är sällan djurfotografens vän. Djurs ljuskänsliga ögon blir röda eller vita reflexer när blixtljuset studsar tillbaka mot kameran. Om blixten inte går att rikta mot taket eller väggen, strunta i den. Inbyggd blixt i kameran fungerar nästan aldrig. Suddiga bilder är inte nödvändigtvis ett problem. En kattunge är ganska suddig redan från början.

Dessutom hatar alla våra små vänner att få en överraskande, bländande ljusexplosion rätt i ansiktet. Skrämda fotomodeller blir inte bra på bild.

6. Lek i sommarsolen

Utomhus är det bra ljus och gott om plats, men hundarna jagar pinnar och hästarna rusar i hagen och ingen vill stå stilla för fotografen. Det finns tre genvägar: längre objektiv, autofokus och snabba fötter.

Lär dig använda följande autofokus om din kamera har den funktionen. Spring med hundarna och hästarna så kanske du kommer närmare, eller får en bättre vinkel, oavsett kamera.

7. Minns alltid krigsfotografen Robert Capas ordspråk:

”Om inte bilden blir bra är du inte tillräckligt nära”

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer