Så nära vinst var svenska piloten

2014-03-03 10:05  
Mätt i avstånd var Daniel Ryfa bara en meter från att vinna flygtävlingen i Abu Dhabi. Foto: Red Bull

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>I sin debut i Red Bulls flygtävling var svenska Daniel Ryfa bara en hundradels sekund från att vinna.

I helgen var det premiär för en ny klass i Red Bull Air Race som kördes i Abu Dhabi. Den heter Challenger Cup där nya lovande piloter får chansen att så småningom kvalificera sig för tävlingens Master Class.

En av de sex piloterna som ställde upp var svenska Daniel Ryfa som bland annat har en EM-titel i konstflyg bland meriterna.

Han kom på andra plats bara en hundradels sekund efter vinnaren Francois Le Vot. I distans motsvaras det av ungefär en meter när planen flyger i 360 km/h.

I utmanarklassen är det verkligen flygskickligheten som sätt på prov. Alla piloter kör samma plan, en Extra 330LX med 315 hästkrafter.

- De är fantastiska och helt nya. Tidigare har jag kört ryska plan så det här är en stor chans för mig, säger Daniel Ryfa på Red Bulls webbplats.

Tävlingen går ut på att på låg höjd över vatten flyga en fem km lång bana där ett antal 25 meter höga portar ska passeras så snabbt som möjligt.

Daniel Ryfas sluttid blev 1:02.679 minuter vilket var omkring två sekunder bättre än piloten som kom sist.

Totalt är det tio piloter som får chansen att tävla i den nya klassen under årets åtta deltävlingar där var och en får flyga minst tre tävlingar.

De sex bästa av dem får sedan göra upp om titeln i årets sista tävling som körs i Kina första helgen i november.

Se Daniel Ryfas flyg efter reklamen

Jan Melin

Mer om: Flygtävling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer