Så mycket ska ryggsäcken väga

2014-10-24 15:33  
I diagramet visas bördans tyngd på y-axeln och bärarens tyngd på x-axeln. Grafen visar att en lätt bärare klarar av en tyngre börda än den som väger mer. Foto: Michael O'Shea & Colourbox

En studie visar att lätta personer kan bära tyngre bördor än de som väger mer.

Fysikprofessorn Michael O'Shea har under flera veckolånga bergsvandringar med sina studenter noterat att de som inte väger så mycket ofta orkar bära tyngre ryggsäckar än de som är lite större.

Det rimmar illa med den vanliga rekommendationen att en lämplig vikt av en ryggsäck ska vara omkring 25 procent av bärarens kroppsvikt, skriver Michael O'Shea i en rapport. Därför beslutade han att undersöka ämnet med vetenskapliga metoder.

Känt är att ökad storlek i djurvärlden inte leder till relativt större muskelstyrka. Exempel är myran som kan bära bördor som är upp till 50 gånger större än den egna vikten medan den stora elefanten inte kan bära bördor som ens motsvarar den egna kroppsvikten.

I studien visar Michael O'Shea att detta går att applicera på människor och räknade ut det som han noterat under sina vandringar. Under förutsättning att två personer som jämförs har samma andel fett i förhållande till kroppsvikten och att man tar hänsyn till den sammanlagda vikten av ryggsäcken och bäraren när beräkningarna görs.

Så när man planerar en gemensam vandring är det inte självklart att de som är störst ska bära de tyngsta bördorna.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer