Så mycket julskinka motsvarar en nubbe

2010-12-10 13:43  
Den som dricker ett par glas glögg, 3 snapsar, och två julöl skulle i stället kunna vräka i sig 1,1 kg julkinka. Illustration: Julius Lidar Foto: Colourbox och Scan

Systembolagets dotterbolag IQ har översatt kaloriintaget för alkoholkonsumtionen under december till julskinka, luftfisk och pepparkakor. Det är bara att välja.

- Många svenskar tänker på sin vikt och funderar på om man verkligen borde ta en extra portion julskinka. Men man kanske inte tänker på kalorierna i julens alkoholdrycker, säger Ann-Therése Enarsson, vd på IQ.

I ett pressmeddelande gör hon reklam för IQ:s tjänst Kaloriprofilen.

Där skriver man in vad man drack till det senaste julbordet och får alkoholkalorierna översatta till pepparkakor, julskinka, köttbullar eller lutfisk.

Totalt dricker vi svenskar under december 23 miljoner liter vin, 35 miljoner liter starköl och 4 miljoner liter sprit.

I kalorier motsvarar det nästan 2 miljarder pepparkakor.

- Varje svensk ”dricker” i genomsnitt över fem kilo julskinka eller 11 kilo lutfisk i december, säger Ann-Therése Enarsson.

För att förbränna dessa alkoholkalorier måste den genomsnittlige svensken panikhandla i drygt 32 timmar, slå in julklappar i 50 timmar eller åka längdskidor i 8,3 timmar.

Ny Teknik provade kaloriprofilen som visar att i stället för en snaps till julbordet kan du äta 125 gram julskinka eller åtta köttbullar.

Den som dricker ett par glas glögg (20 cl), 3 snapsar (18 cl) och två julöl (1 liter) i stället skulle kunna vräka i sig 65 köttbullar eller 1,1 kg julkinka.

 

Kaloriprofilen finns nu på Facebook:

http://apps.facebook.com/kaloriprofilen/

 

Se IQ:s fyllefilm där skrattet fastnar i halsen:

http://www.iq.se/content/default.aspx

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Alkohol Livsmedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer