Så möttes öst och väst i rymden

2015-07-17 09:59  
"Deke" Slayton, Tom Stafford, Vance Brand, Aleksey Leonov och Valeriy Kubasov öppnade dörren för rymdsamarbetet mellan öst och väst för 40 år sedan. Foto: Nasa

För 40 år sedan möttes sovjetiska kosmonauter och amerikanska astronauter i rymden för första gången. Mötet banade vägen för framtida samarbeten som rymdstationen ISS, men hade bara några år tidigare betraktats som otänkbart.

1975 existerade fortfarande begreppet Det kalla kriget, kraftmätningen mellan de båda supermakterna USA och Sovjetunionen. I rymden hade det tagit sig uttryck i form av det sovjetiska försprånget med Sputnik och Gagarin på 1950-talet, följt av den amerikanske presidenten John F Kennedys uppmaning att landsätta en människa på månen på 1960-talet. Han talade om "kampen mellan frihet och tyranni". Det kalla kriget rådde även i rymden.

Men i mitten av 1970-talet hade USA vunnit kampen om att placera en människa på månen, och gjort det sex gånger dessutom med sitt Apolloprojekt. Och båda supermakterna hade nu sänt upp varsin rymdstation, Skylab och Salyut.

Tiden var mogen för ett första fredligt möte mellan rymdfarare från de båda länderna. Tillsammans hade man konstruerat och byggt en dockningsmodul som skulle göra det möjligt för en amerikansk Apollomodul att docka vid en sovjetisk Soyuzkapsel.

Tre amerikaner och två ryssar träffades i rymden den 17 juli 1975. De fem var Donald K (Deke) Slayton, Tom Stafford och Vance Brand från USA samt Aleksey Leonov och Valeriy Kubasov från Sovjet.

Visserligen skulle det dröja många år innan samarbetet i rymden tog fart på allvar med programmet Shuttle-Mir och senare rymdstationen ISS. Men de två besättningarna hade öppnat dörren till en öppen kommunikation, som astronauten Vance Brand uttryckte saken 25 år senare.

Håkan Abrahamson

Mer om: Soyuz Apollo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer