Så manipulerar Nordkorea sina propagandabilder

2013-04-17 14:41  
Ett avancerat bildanalysprogram visar att många fotografier från Nordkorea har manipulerats. Foto: AFP, KCNA, Exo Makina

Vapenbilder från Nordkorea misstänks ofta vara falska. Ett avancerat bildanalysprogram visar att även till synes harmlösa fotografier är manipulerade.

Myndigheterna i Nordkorea har på senaste tiden distribuerat flera fotografier som sägs visa landets militära styrka. Exempelvis en stor flotta med svävare på väg mot landstigning. Den är med stor sannolikhet ett fotomontage men nu visar det sig att även bilder som inte misstänkts vara falska är manipulerade. Som den vida spridda bilden av landets ledare Kim Jong-un när han flankerad av höga militärer bläddrar i en pappersbunt.

Det är den franska upplagan av webbtidningen Slate som i en utförlig artikel berättar om hur den Nordkoreanska bildmanipulationen går till.

De har i samarbete med nyhetsbyrån AFP granskat ett flertal fotografier med hjälp av bildanalysprogrammet Tungstene från det franska företaget Exo Makina. Ett program som inte finns i någon konsumentversion utan bara erbjuds till större myndigheter samt bild- och nyhetsbyråer.

Även en bild som visar en stor folksamling i huvudstaden Pyongyang visar sig vara förfalskad med inklippta flaggor och slagordsfyllda banderoller.

En slutsats är att bilderna som publiceras har såväl omvärlden som den egna befolkningen som målgrupp. En del för båda medan andra, som exempelvis visar en kraftfull Kim Jung-un, främst ska underhålla den inhemska kulten av "den store efterträdaren" som är den officiella titeln på Nordkoreas ledare.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer