Så många svenskar tycker att chefen kan ersättas av en robot

2017-11-23 13:39  
Många jobb skulle utföras bättre av en ai tycker svenskarna. It-supporten är den som ligger sämst till. Foto: IBL

Många av dagens jobb skulle kunna ersättas av artificiell intelligens, om man får tro svenskarna. Men det är inte deras egna jobb som är hotade.

Artificiell intelligens väntas få stor påverkan på arbetsmarknaden och samhället. Därför lät Tieto YouGov att genomföra en nordisk undersökning där 3000 personer i Sverige, Finland och Norge fick svara på frågor om artificiell intelligens och hur det kommer att påverka samhället.

It-support, buss- och taxiförare och kassörer. Det är jobben som svenskarna tror att en ai skulle kunna utföra bättre än människor.

– Vi befinner oss i ett paradigmskifte där nya teknologier som ai kommer att förändra arbetsmarknaden i grunden. Samtidigt har diskussionen i allt för hög utsträckning kretsat kring jobb som försvinner när vi i själva verket även bör belysa de helt nya typer av yrken och uppgifter som uppkommer till följd av utvecklingen, säger Fredrik Ring, ai-specialist och chef inom enheten för datadrivna affärer på Tieto.

Läs mer:

Läs mer: Max Tegmark: "Det handlar om våra liv i framtiden"

Artificiell intelligens är för många också en källa till oro. Enligt undersökningen är åtta av tio svenskar, 80 procent, i olika grad oroade över den nya tekniken och dess konsekvenser för samhället.

75 procent tror att ai och robotar i någon grad kommer att göra det svårare att få jobb i framtiden. Samtidigt är det bara nio procent som tror att det är högst troligt att just deras eget jobb kan komma att tas över av en ai.

Många ser också fördelar med ai. 71 procent tror att utvecklingen inom artificiell intelligens kommer att underlätta deras vardag och privatliv.

– Det är fullt förståeligt att den nya tekniken skapar en viss känsla av oro. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att den kommer att spela en viktig roll för medborgarna, till exempel inom hälso- och sjukvården, där ai redan nu hjälper till att analysera hälsodata för att skapa viktiga förebyggande åtgärder, säger Ring.

Se utdrag ur undersökningen nedan, resultaten som anges rör Sverige.

Topp fem

Andel som anser att följande funktioner/roller skulle bli bättre eller mycket bättre om de ersattes helt eller delvis av en AI/robot i sin yrkesutövning.

IT-support 33%

Bussförare/taxiförare 28%

Kassörer i matbutiker 27%

Revisorer 26%

Kundtjänst 24%

Botten fem

Andel som anser att följande funktioner/roller skulle bli bättre eller mycket bättre om de ersattes helt eller delvis av en AI/robot i sin yrkesutövning.

Sportkommentatorer 12%

Läkare 12%

Lärare 12%

Min chef 14%

Advokater 15%

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer