Så löser du svalkan trots fläktbrist

2018-07-31 11:28  
En bordsfläkt byggd av Youtube-användaren The Post-Apocalyptic Inventor Foto: Youtube

Bordsfläkten är slut på de flesta varuhus och att installera en AC kostar en del. Så här bygger du din egen lösning.

Sommaren 2018 går till historien som den varmaste på länge. För att kunna sova om natten har många köpt en fläkt att ha i sovrummet. Men de tycks vara slut sedan länge på många håll, rapporterar bland andra Stockholm Direkt, E-handel och NWT.

För den som spankulerar längs flerbostadshus är det ingen ovanlig syn att se utblåsrör från portabla luftkonditioneringsmaskiner utstuckna genom halvöppna fönster – givetvis med en påtaglig sänkning av kyleffekten som följd.

Men nöden är uppfinningarnas moder. För den med lite egna verktyg går det relativt enkelt att bygga något som kan lindra hettan.

Projektet nedan bygger på datorfläktar vilket det inte brukar vara något problem att få tag på. För att vara ett hemmabygge har fläkten dessutom en tilltalande design. Kreatören heter The Post-Apocalyptic Inventor på Youtube.

Det finns åtskilliga beskrivningar på hur man bygger en egen AC med iskylning. Det man bör tänka på är ju att om isen ska produceras i den egna frysen så leder det ofrånkomligen till att värmen ökar, eftersom frysen uträttar ett arbete och flyttar vattnets värme ut i rummet. Men det kan ju finnas en poäng med att befinna sig i den svala luftstrålen ändå.

Här är en byggbeskrivning av en AC, som dock kräver att man redan har en fläkt.

De bästa lösningarna har säkert redan byggts eller byggs just nu hemma hos er läsare. Skicka gärna era bästa tips till redaktionen@nyteknik.se eller skriv en kommentar nedan.

Johan Kristensson

Mer om: Fläkt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer