Så laddas webbsidorna mycket snabbare

2016-03-10 11:53  
Ett nytt verktyg minskar tiden för att ladda webbsidor. Foto: Alamy

Med en ny programvara kan webbsidor laddas på 34 procent kortare tid.

När en webbsida ska laddas hämtar läsaren objekt i form av exempelvis bilder, html-filer, Javascript och text som bygger upp webbsidan. De hämtas från en lång rad olika servrar på ett ofta slumpmässigt sätt. Ibland kan exempelvis en kod som körs visa att fler bilder finns att hämta från en server som redan besökts vilket kräver ett nytt besök på den för att komplettera bildhämtningen vilket försenar laddningen av webbsidan.

Nu har forskare vid MIT och Harvard utvecklat programvara som effektiviserar inhämtningen av objekt. Systemet heter Polaris som sammanställer en lista över alla objekt som ska bygga upp en webbsida och hur de är relaterade till varandra. Den listan används sedan för att automatiskt beräkna snabbaste sätt att hämta dessa objekt.

När forskarna testade sitt system på 200 av världens mest populära sajter minskade tiden för att ladda en sida med i genomsnitt 34 procent, skriver MIT News.

Nu hoppas forskarna att tillverkare av webbservar och webbläsare bygger in Polaris i sina produkter för att kunna erbjuda användarna en snabbare surf.

Jan Melin

Mer om: Webbläsare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer