Så kan Nasa avvärja hotet från måndammet

2020-09-07 08:01  
Foto: Nasa

Partiklarna kan förstöra utrustning, och 1972 fick en astronaut en allergisk reaktion när han borstade av sin rymddräkt. Nu har forskare utvecklat teknik som ska lösa problemet med måndammet.

Tanken är att det kommande besöket på månen 2024 ska utgöra ett första steg i en mer långsiktig närvaro, och då är det desto viktigare att åtgärda ett konkret problem. Det handlar om måndammet, som helst ska hållas borta från den miljö där astronauterna bor. Harrison Schmitt har beskrivit doften av regolitpartiklarna som bränt krut.

Vid Apollo 17:s besök 1972 drabbades astronauten av en allergisk reaktion när han försökte borsta bort dammet från sin rymddräkt. Eftersom partiklarna ständigt badar i strålning får de en laddning, vilket gör att de vill fästa sig vid varandra och klistra sig till rymddräkterna. Problemet handlar inte bara om eventuella hälsorisker, utan de vassa partiklarna riskerar att skada dräkter och teknisk utrustning samt bidra till felaktiga avläsningar.

Förra året gick Nasa ut med en uppmaning till universitetsstudenter att hjälpa till med att hitta en lösning för måndammet, och nu har University of Colorado Boulder utvecklat en metod som verkar fungera. Tekniken handlar om att skjuta ut negativt laddade lågenergipartiklar.

Läs mer: Ny teori utmanar – så här kom vatten till jorden

– Om du utsätter ett dammlager för en ström av elektroner så kommer den dammiga ytan att samla på sig ytterligare negativ laddning. Men om du pressar in en nog stor laddning mellan de enskilda partiklarna kan de börja skjuta ifrån sig varandra och bete sig på samma sätt som magneter gör när fel ände sätts mot den andra. Laddningen blir så stor att de stöter bort varandra, och därmed lyfter dammet från ytan, säger Xu Wang vid universitetets Laboratory for Atmospheric and Space Physics.

I studien har forskarna testat sin apparatur i en vakuumkammare nedsmutsad med Nasas regolitsubstitut. Kammaren innehöll ett antal prover som skulle representera rymdmiljön, bland annat i form av glasobjekt och den textil som rymddräkterna är gjorda av.

Enligt forskarna var resultatet mycket riktigt att dammet fullkomligt hoppade av proverna, och apparaturen lyfte av mellan 75-85 procent. En färdig produkt som kan användas vid den dagliga städningen skulle kunna stå klar ganska så snabbt. Studien publicerades i Acta Astronautica.

John Edgren

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer