Så kan jordens värsta massdöd ha börjat

2018-08-30 10:41  

Vid massdöden för drygt 250 miljoner år sedan försvann majoriteten av allt liv på jorden. Ny forskning förklarar hur det kunde hända.

Den senaste massdöden på jorden inträffade för omkring 65 miljoner år sedan. Det var då dinosaurierna försvann, och en tredjedel av alla däggdjur.

Men det här var inte den värsta massdöden i jordens historia. Den inträffade drygt 200 miljoner år tidigare och tog kål på ungefär 90 procent allt liv på jorden.

Ny forskning publicerad i Nature Geoscience visar att det kan ha varit ett vulkanutbrott i det som i dag är Sibirien som satte igång allt.

Läs mer: Så såg jorden ut när dinosaurierna härskade

Det har sedan tidigare varit känt att ett stort vulkanutbrott inträffade vid den här tiden. Prover från litosfären som kan dateras till ungefär denna period innehåller en mängd kemiska element, bland annat klor och jod, som inte återfinns i senare prover.

”Vår slutsats är att den stora reserv av halogener som fanns lagrat i den sibiriska litosfären skickades upp mot jordens atmosfär under vulkanutbrottet, vilket förstörde ozonlagret vid den tiden och bidrog till massdöden”, säger huvudförfattaren till studien, forskaren Michael Broadley, i en kommentar.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer