Så hittar du dolda övervakningskameror

2016-05-11 14:52  
Övervakningskameror kan vara så små att de är svåra att upptäcka. Foto: Alamy

Den som hyr en privatbostad under semestern kan vara hemligt övervakad.

En kvinna i Kalifornien har stämt en uthyrare av privatbostäder då hon upptäckte att lägenheten var kameraövervakad. Det bekymrade henne då hon dels gått naken och dessutom diskuterat känsliga ämnen med sitt resesällskap, skriver USA Today som lyfter fram det allt mer populära fenomenet med lägenhetsbyten under semestern och kortvariga uthyrningar av privatbostäder till turister.

Men USA Today tipsar om flera olika sätt att upptäcka dolda kameror. Ett enkelt sätt är att mörklägga bostaden och sedan avsöka den med en ficklampa som kan hitta ljusreflexer i kamerornas linser.

Det finns även specialapparater för omkring motsvarande 800 kronor som med blinkande led-lampor upptäcker ljusreflexer från en kamera.

Om övervakningskameran är trådlösa finns även rf-detektorer som kan hitta kameran på några meters avstånd. USA today tipsar även om en kombinerad detektor av radiovågor och linsreflektioner som kostar en dryg tusenlapp.

Den som får använda bostadens trådlösa nät kan via ett gratis datorprogram se vilka apparater som är kopplade till nätet.

En mer drastisk metod är att använda en störsändare som slår ut hela bostadens trådlösa nät. De är emellertid olagliga i många länder.

Men innan man börjar leta kameror är det naturligtvis bäst att helt enkelt fråga uthyraren om det finns några kameror och hur de används.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer