Så här ska Hasselblad lyfta Oneplus mobilkameror

2021-03-08 07:00  
Foto: Oneplus/Hasselblad

Flaggskeppet Oneplus 9 som presenteras om ett par veckor blir första telefonen med en Hasselbladskamera. Mobiltillverkaren miljardinvesterar i kameror för att komma ikapp konkurrenterna.

Den anrika svenska kameratillverkaren Hasselblad är på väg att på allvar ge sig in i mobilbranschen. Bolaget har tecknat ett treårigt FoU-avtal om att utveckla kameror för Oneplus flaggskeppstelefoner.

Kamerasystemet som kallas Hasselblad camera for mobile kommer att göra debut i Oneplus 9-serien som ska lanseras den 23 mars. Själva hårdvaran kommer att utgöras av en modifierad Sony IMX789-sensor.

– Med Oneplus avancerade hårdvara och beräkningsfotografering och Hasselblads långa erfarenhet inom traditionell fotografering är jag övertygad om att OnePlus 9-serien kommer att vara ett stort steg framåt i vår ambition att leverera den bästa flaggskeppskameran, säger Oneplus grundare och vd Pete Lau i ett pressmeddelande.

Ingenjörssamarbete mellan Oneplus och Hasselblad

Samarbetet beskrivs som ett tätt FoU-arbete där ingenjörer från båda bolagen ingår. Till en början handlar det främst om förbättringar på mjukvarusidan, däribland en ny färgkalibrering som ska ge fotona en mer naturlig färgåtergivning.

Uppstickaren Oneplus har växt med raketfart och på många plan kommit ikapp det stora mobiltillverkarna, men länge legat ett steg efter på kamerasidan. Samarbetet med Hasselblad kan vara ett försök att komma ikapp konkurrenter som Samsung, Apple och Huawei.

Det kinesiska bolaget uppger samtidigt att de planerar att investera över 150 miljoner dollar, knappa 1,3 miljarder kronor, i utveckling av sina kamerasystem under de närmaste tre åren.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer