Så håller jordgubbarna längre

2015-08-19 14:20  
Vid sidan av att öka hållbarhetstiden förbättrar den nya metoden även jordgubbarnas smak. Foto: Alamy

Med en ätbar beläggning på jordgubbarna dubbleras hållbarhetstiden.

Årsproduktionen av jordgubbar i världen är över fyra miljoner ton. Men en stor del av de söta bären förstörs på vägen till konsumenten.

För att öka hållbarheten har forskare vid University San Nicolas de los Garza i Mexico utvecklat en ny metod som håller jordgubbarna färska i 15 dagar från skörden vilket är mer än en fördubbling av tiden som gäller idag, skriver Gizmag.

Efter skörd och tvätt doppas jordgubbarna i en ätbar lösning som kallas Edible Active Coating, EAC. Den består av den svampdödande polysackariden kitosan, polysackariden pullulan och konserveringsmedlena natriumbensoat och kaliumsorbat.

Vid en jämförelse mellan behandlade jordgubbar och obehandlade visade det sig att beläggningen bevarade och till och med förbättrade såväl smak som färg och konsistens.

Enligt forskarna kan metoden användas i industriell skala där jordgubbarna får sin beläggning direkt efter skörd.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer