Så håller Facebook koll på dig som inte har ett konto

2018-04-18 17:00  
Facebook berättar att de även samlar in data om användare som ej har konton. Foto: Andrew Harnik

Nu avslöjar det sociala nätverket hur de registrerar information om dig – även om du inte har ett konto.

I ett blogginlägg vidareutvecklar Facebooks David Baser, med titeln product manager director, hur det sociala nätverket samlar in information även om du tar bort ditt konto, skriver sajten Trusted Reviews.

Anledningen till att Facebook samlar in data om människor som inte har ett konto handlar om att anpassa annonser och för att försöka få användare att registrera sig eller återvända till det sociala nätverket.

I blogginlägget skriver David Baser: "När du besöker en sajt eller en app som använder våra tjänster, som en gilla-knapp eller delningsfunktion, så får vi information även om du är utloggad eller inte har ett Facebook-konto. Detta är för att andra appar och sajter inte vet vem som använder Facebook.”

Informationen som Facebook får via tredjepartssajter och appar är IP-adress, information om webbläsare och operativsystem, adressen på sidan du besöker eller appen du använder, samt cookies och vilken apparat du surfar med.

På så sätt kan Facebook uppmuntra den som har gått ifrån tjänsten att återvända och ifall de gör det, uppmuntra mer till användning genom riktade annonser.

Facebook är dock inte unika i detta avseende, även företag som Twitter, Google och Amazon använder samma system.

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer