Så fungerar hajars sjätte sinne

2018-06-08 17:11  
Foto: Jeff Mondragon / Alamy

Både hajar och rockor kan känna av elektriska fält. Men de använder detta sinne på olika sätt – hajar för att jaga och rockor för kommunikation, rapporterar Vetenskapsradion.

Hajar och rockor har ett elektriskt organ vilket ger dem något som liknar ett sjätte sinne som de använder för att bland annat upptäcka bytesdjur.

Men rockor kan också använda det till att kommunicera med andra rockor. För att bättre förstå hur de gör har forskarna i en aktuell studie undersökt djurens beteende. De upptäckte då att hajar reagerar likadant på elektriska signaler i alla frekvenser medan rockor reagerar starkare på signaler med låg frekvens.

– Eftersom rockorna använder det till att kommunicera med andra artfränder är de mer fininställda på vissa frekvenser, säger Carin Magnhagen, fiskbiolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, till Vetenskapsradion.

Forskarna upptäckte också att kemiska processer med kalium-, kalcium- och kadmiummolekyler fungerar på olika sätt i hajarnas respektive rockornas celler.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt