Så föddes det svenska elektronmusikundret

2013-05-03 11:37  
Håkan Lidbo har tillsammans med redaktionen för radioprogrammet Ström gjort en film om svensk elektronmusik från 1953 fram till idag. Foto: Adam Nilsson och SVT

Idag är det premiär för filmen om den svenska elektroniska musikens historia. Den sänds i SVT i kväll och kan ses i efterhand via webben.

"Hur kommer det sig att Sverige plötsligt har några av världens allra största DJ:s?".

Frågan ställs av Håkan Lidbo som själv gett ut över 250 skivor, främst i genren electronica.

Han försöker även själv besvara sin fråga i form av filmen Ström Åt Folket som sänds i SVT K-Special klockan 20.00 i dag 3 maj.

Filmen berättar historien om den svenska elektroniska musiken från 1953 till 2013.

"En musik som ända sedan den uppfanns har existerat vid sidan av den övriga musiken men ansetts obegriplig, löjlig eller farlig men till slut blivit folkets musik", skriver Håkan Lidbo i ett pressmeddelande.

För att ge filmen en DJ-känsla har såväl intervjuer som arkivmaterial och musik klippts i takt med 125 bpm.

Den som missar tv-sändningen kan se den i efterhand på SVT Play.

SVT hade även planerat en förhandsvisning via webben kl 12.00 idag. Men på grund av tekniska problem är den uppskjuten. Enligt bloggen PSL-TV kommer den emellertid visas här senare idag.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer