Så fejkades Irans stridsplan

2013-02-13 14:36  
En bild från lanseringen av Qaher-313 klipptes ihop med ett foto från en bildsajt och påstods vara ett äka foto av Irans påstådda nya stridsflygplan.

Bilden av Irans påstådda nya stridsflygplan har visat sig vara ett fotomontage.

I början av februari presenterade Irans president Mahmoud Ahmadinejad nationens nya stolthet. Stridsplanet Qaher-313 som sades vara ett av världens mest avancerade stridsflygplan.

Skepsisen runt om i världen var stor och planet avfärdades snabbt av olika experter som en enkel mockup.

Enligt sajten The Aviationist hävdas att planet i den utformning det visades upp inte är flygbart. I en nio punkter lång lista presenteras detaljer som sägs visa att planet är en bluff.

Men några dagar efter lanseringen presenterade en nyhetsbyrå i Iran ett fotografi som påstods visa en flygande Qaher-313.

Nu har en iransk bloggare avslöjat bluffen. Han visar hur en bild av det iranska berget Mount Damavand från bildsajten Picky Wallpapers monterats ihop med en av bilderna från planets lansering.

Frågan är vem de iranska myndigheterna trodde de kunde lura?

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer