Ryssland tackade nej till Cyperns gas

2013-03-26 10:23  

Cypern får klara sin ekonomi utan att pantsätta de nyupptäckta gas- och oljefyndigheterna i Medelhavet.

Det finns stora outnyttjade gas- och oljefyndigheter under havsbottnen i östra Medelhavet, rapporterar webbtidningen Oil News.

I dag pågår produktion i tre mindre fält strax utanför den israeliska kusten – Noa, Dalit och Mari-B. 2009 upptäcktes ett större fält kallat Tamar utanför Haifa. I juni 2010 fann man ett ännu större, vilket fick namnet Leviathan efter det gigantiska havsodjuret i Gamla testamentet. Leviathan är den största fyndigheten hittills i Medelhavet. Den ligger på gräsen mellan de israeliska och cypriotiska ekonomiska zonerna och fortsätter in i det cypriotiska block 12, där kallat Aphrodite eller Cypress.

Den israeliska gasen utvinns av Noble Energy med säte i Houston i Texas, medan verksamheten på den cypriotiska sidan hittills har skötts av italienska Eni. Fyndigheterna kan göra både Israel och Cypern till nettoexportörer av energi.

I förra veckan påstods Cyperns regering förhandla med ryska gasintressenter om att pantsätta sina fyndigheter mot miljardlån för att rädda rädda sina banker och kurera den katastrofala ekonomin. Men det blev inget av den saken.  I stället konfiskeras vissa (ryska?)banktillgångar.

Kaianders Sempler

Mer om: Ekonomi Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer