Ryska planen: Koppla bort landet från internet

2019-02-14 15:10  
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / TT

Ryssland planerar att testa sitt tekniska oberoende i ett gigantiskt offline-test som påverkar över 100 miljoner internetanvändare.

Kan ett isolerat ryskt internet fungera, även med samtliga utländska servrar bortkopplade? Det är en fråga som nu kan få sitt svar, skriver Science Alert.

Ett utkast till en ny lagstiftning innebär att ryska internetleverantörer måste genomföra tekniska åtgärder i sina nätverk för att hindra cyberattacker från utlandet. I princip att isolera det ryska nätet från resten av internet och se till att all nättrafik transporteras på landets interna system.

Läs mer: Ryssland förbereder sig för storskaligt krig

”Vi talar om skyddet av den kritiska infrastrukturen, som borde vara belägen på Rysslands territorium”, sade German Klimenko, den tidigare internetrådgivaren till Rysslands president Vladimir Putin, i ett uttalande 2016.

Ryska parlamentet har sagt ja

Förslaget till ny lagstiftning med krav på ryska internetleverantörer godkändes av landets parlament förra veckan. Samtidigt får ryska myndigheten med ansvar för kommunikation nya befogenheter att kontrollera och censurera förbjudna medier.

Inget exakt datum för experimentet med att isolera ryskt internet har presenterats, men planen är att det ska ske innan april.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer