Ryska meteoren 'solbränd' före nedslag

2013-08-27 14:21  

Den ryska meteorit som slog ner i Tjeljabinsk 15 februari kan ha gått så nära solen att den brändes före nedslaget på jorden.

Den teorin fördes i dag fram av den ryska geologen Viktor Scharygin vid en konferens i Florens. När man analyserat resterna av den upp till 20 meter stora meteoriten som plockats upp hittar forskarna tydliga bevis på en intensiv smältprocess, som ägde rum innan meteoriten inträdde i jordatmosfären.

- Det betyder med all säkerhet att meteoriten antingen krockat med en annan himlakropp, eller troligare, passerat så nära solen att den påverkats av hettan, säger Scharygin.

Överraskande fann forskarna spår av platina. Det är ovanligt i den här sortens himlakroppar, där det är vanliga att hitta järn, enligt Viktor Scharygin.

Hittills har man hittat hundra fragment av meteoriten, men man hoppas kunna bärga större stycken ur Tjebarkulsjön i Tjeljabinsk och få ytterligare klarhet om vad som hände innan meteoriten störtade över Uralbergen den 15 februari i år.

Håkan Abrahamson

Mer om: Meteorit Asteroid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer