Rysk plan på privat rymdstation

2010-10-01 15:05  

Ryska företag med rymdveteranen Energia i spetsen vill bygga en privat rymdstation i närheten av nuvarande ISS.

I veckan presenterades förslaget på den privata rymdstationen CSS, commercial space station. Bakom planen finns företagen Orbital Technologies och RSC Energia, det senare med 40 års erfarenhet av satellit- och raketteknik för det ryska rymdprogrammet.

Samarbetsavtal har upprättats med den ryska rymdmyndigheten Roscosmos, men man öppnar för ytterligare privata deltagare i projektet.

Avsikten med CSS är att erbjuda en alternativ rymdplattform till den internationella rymdstationen ISS. På CSS ska finnas möjlighet till vetenskapligt och kommersiellt arbete, men även som rekreationsplats.

Projektledningen för CSS ser också gärna att rymdstationen ska kunna användas som mellanstation för längre bemannade resor ut i rymden, till månen eller Mars.

Dessutom ska CSS kunna tjänstgöra som räddningsplattform om en olycka skulle inträffa på ISS.

Tanken är att CSS ska befinna sig på ett avstånd av 100 km från ISS. Som ett exklusivt erbjudande för framtida rymdturister skulle det då bli möjligt med en kombinationsresa till de båda rymdstationerna.

CSS planeras för som mest sju människor samtidigt. Vistelseperioder varierar från 3 - 14 dagar, 1 - 2 månader, 4 - 6 månader eller med kombinationsvistelser på ISS. Transporterna till och från rymdstationen ska ske med rymdfarkosterna Soyuz och Progress, men dockningsmöjligheter ska finnas även för kommande rymdfarkoster som tas fram i Europa, Kina och USA.

Den ryska rymdstationen planeras för en livslängd på 15 år. Så snart den finansiella styrkan finns uppger sig Energia kunna få fram modulerna till rymdstationen på kort tid.

Håkan Abrahamson

Mer om: Soyuz Rymdstation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer