Rysk plan på kärnvapen mot asteroid

2016-02-19 15:34  
Esas och Nasas plan på att krocka asteroiden Didymos 2022. Foto: Nasa

Asteroider som dyker upp oväntat och hotar jorden kan behöva mötas med kärnvapen. Ett ryskt test planeras mot asteroiden Apophis.

Även om internationella överenskommelser förbjuder användning av kärnvapen i rymden så har överraskande asteroidupptäckter fått ryska forskare att föreslå ett försvar mot hotfulla rymdstenar baserat på interkontinentala kärnvapenbestyckade robotar.

Exempelvis passerade asteroiden 2012 DA14 jorden på endast 28000 km avstånd för tre år sedan. Den asteroiden var okänd för astronomer bara ett år tidigare.

Asteroiden som slog ner i Sibirien för några år sedan är ett annat exempel på överraskande nedslag från rymden.

När asteroiden Apophis närmar sig jorden 2036 vill ryska forskare pröva att använda ombyggda interkontinentala raketer utrustade med kärnvapen för att ändra asteroiden bana. Fördelen med dessa raketer är att de kan sättas in mot annalkande rymdstenar med kort varsel.

Esa och Nasa planerar en gemensam aktion när ett asteroidpar närmar sig 2022. En rymdsond ska då krocka med den 170 meter stora Didymos för att mäta om en sådan kollision kan ändra asteroidens bana.

I det projektet vill KTH delta med två Cube-satelliter för att studera vad som händer vid kollisionen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Asteroid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer