Rymdsond seglar mot<br></br> Venus med solvind

2010-04-28 11:46  

En japansk rymdfarkost med ett stort segel som drivs av solvinden ska om några veckor påbörja en resa mot Venus.

För första gången ska en rymdfarkost med ett segel som utnyttjar solvinden lämna jorden och bege sig ut på en resa i solsystemet mot en främmande planet.

Rymdsonden heter Ikaros och sänds upp av Japan Aerospace Exploration Agency, Jaxa, 18 maj.

För framdrivningen ska enbart solvinden användas. Alltså det flöde av laddade partiklar som ständigt strömmar ut från solen.

Ikaros segel av polyimid är ungefär 200 kvadratmeter stort och har ett lager av solceller som ska förse satellitens elektroniska utrustning med energi. Tjockleken på seglet inklusive solpaneler är bara 32 mikrometer vilket är ungefär en tredjedel av ett hårstrå.

För att styra farkosten vinklas seglet mot solvinden med hjälp av en liten gasdriven motor. Men Ikaros har även ett system som kan ändra vinkeln med hjälp av solenergi.

Ombord på raketen som sänder upp Ikaros finns även Venus Climate Orbiter. Enligt Jaxas webbplats ska de båda rymdsonderna under en stor del av resan färdas mot Venus sida vid sida.

Syftet med Ikaros är att skaffa erfarenhet av soldrivna rymdfarkoster och bland annat testa om de teoretiska beräkningarna av hur mycket solvinden kan accelerera rymdsonden stämmer.

Försök med solsegel har tidigare gjorts i begränsad skala. Men då bara med satelliter i omloppsbana runt jorden.

Enligt Jaxa blir Ikaros den första rymdfarkosten där solvinden är den enda drivkällan.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt