Rymdrekord i styrkelyft

2009-09-04 07:30  

I natt satte astronauten Christer Fuglesang nytt världsrekord och nytt rymdrekord i styrkelyft när han med en hand manövrerade en 800 kilo tung ammoniaktank på plats på rymdstationen ISS.

Christer Fuglesangs och John Olivias uppdrag var att byta ut en tom ammoniaktank på ISS och sätta dit en ny, fylld tank.

Äventyren var redan marknadsfört av Nasa som världens tyngsta lyft vilket skulle göra Christer Fuglesang till dubbel rymdmästare.

Vid förra resan till ISS i december 2006 satte han världs- och rymdrekord i frisbee och nu i styrkelyft.

800 kilo med en arm är 425 kilo mer än vad Sveriges starkaste man Magnus Samuelsson(rätt förnamn!)gjort som bäst i marklyft med bälte.

Arbetet började strax efter midnatt svensk tid och tog sex timmar och trettionio minuter. Fyra astronauter var involverade i arbetet – Christer Fuglesang, John Olivias, Kevin Ford och Nicole Stott.

Kevin Ford och Nicole Scott manövrerade den stora robotarmen på ISS med Christer Fuglesang och ammoniaktanken hängande i toppen av armen.

Dagen före hade John Olivias och Nicole Stott varit på utsidan av ISS och lossat den gamla tanken och placerat den på robotarmen. Det var en rymdpromenad av samma längd som nattens.

I natt går Christer Fuglesang ut på nytt tillsammans med John Olivas för att installera kablar på utsidan av ISS.

Se Nasas video från nattens arbete här.

Läs mer om Christer Fuglesang här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer